موارد اورژانسی دندانپزشکی

هر گونه مورد اورژانسی دندانپزشکی مانند آسیب به دندان ها یا لثه ها می تواند جدی باشد و نباید نادیده گرفته شود. نادیده گرفتن مشکلات دندانی می تواند باعث بالا رفتن خطر آسیب های جدی و نیز نیاز به درمان های گسترده و پر هزینه تر در آینده خواهد شد. در این مقاله به طور خلاصه به بیان کارهایی می پردازیم که در صورت بروز هر گونه مشکلات دندانی باید انجام شوند:

دندان درد

ابتدا دهان خود را با دقت، با آب گرم شستشو دهید. از نخ دندان برای زدودن و پاک کردن ذرات شل شده غذا استفاده کنید. اگر داخل دهانتان متورم است، از کمپرس آب سرد روی قسمت های بیرونی دهان یا گونه خود استفاده کنید. هرگز روی لثه های خود یا نزدیک دندانی که درد دارد آسپرین یا هر مسکن دیگری قرار ندهید، زیرا ممکن است موجب سوزش بافت لثه شود. هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.

 اورژانسی دندانپزشکی

اورژانسی دندانپزشکی

 

لب پر شدن یا شکستن دندان

همه تکه های دندان را نکه دارید. دهان را با آب ولرم شستشو دهید؛ تکه های شکسته دندان را نیز آب بکشید. در صورت وجود هر گونه خونریزی، به مدت 10 دقیقه، یا تا زمانی که خونریزی بند بیاید، یک تکه گاز استریل روی آن قرار دهید. روی قسمت های خارج دهان، روی گونه، یا لب ها، نزدیک دندان شکسته/ لب پر شده، کمپرس آب سرد قرار دهید تا از تورم بکاهید و درد را تسکین دهید. باز هم هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نمایید.

 اورژانسی دندانپزشکی

اورژانسی دندانپزشکی

 

کنده شدن دندان

دندان را پیدا کنید، آن را از قسمت تاج (بخشی از دندان که معمولاً قابل مشاهده است) بگیرید، و اگر ریشه دندان کثیف شده است، آن را شستشو دهید. از ساییدن سطح آن یا کندن هر گونه بافت متصل به آن خودداری کنید. در صورت امکان، سعی کنید دندان را در جای خود نگه دارید و مطمئن شوید آن را به سمت درست قرار داده اید. هرگز آن را داخل حفره فشار ندهید. اگر قرار دادن دندان داخل حفره خود ممکن نیست، دندان را داخل یک ظرف کوچک شیر (یا در صورتی که شیر در دسترس نداشتید، یک لیوان آب حاوی مقداری نمک خوراکی) یا محصول حاوی فاکتور رشد قرار دهید. در تمام موارد، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان هایی که از حفره خارج می شوند، با بیشترین شانس نجات، دندان هایی هستند که فوراً تحت نظر دندانپزشک قرار بگیرند، و ظرف مدت یک ساعت پس از خارج شدن آنها از حفره به جای خود باز گردانده شوند.

لق شدن دندان

خیلی سریع به دندانپزشک مراجعه کنید. تا زمانی که به مطب برسید، از داروی مسکن استفاده کنید، روی بیرون دهان خود یا روی گونه، در قسمت دندانی که تحت تأثیر قرار گرفته است، کمپرس آب سرد بگذارید. در صورت لزوم، از داروهای مسکن OTC (مانند تیلنول یا ادویل) استفاده کنید.

 

 اورژانسی دندانپزشکی

اورژانسی دندانپزشکی

 

گیر کردن اشیاء لای دندان ها

ابتدا سعی کنید به آرامی و با دقت شیء را با استفاده از نخ دندان خارج کنید. اگر نمی توانید شیء را خارج نمایید، به دندانپزشک مراجعه کنید. هرگز از سوزن، گیره یا هر شیء تیز دیگری برای فرو بردن لای دندان ها استفاده نکنید. این ابزارها می توانند موجب بریده شدن لثه ها یا ایجاد خراش روی سطح دندان ها شوند.

 اورژانسی دندانپزشکی

اورژانسی دندانپزشکی

 

شکستن براکت ها یا سیم ارتودنسی

در صورتی که سیم ارتودنسی شما شکسته شود یا از داخل براکت یا بند بیرون بزند و گاهگاهی به داخل گونه، زبان، یا لثه فرو برود، سعی کنید با استفاده از پاک کن سر مداد سیم را به وضعیت راحت تری فشار دهید. اگر نمی توانید موقعیت سیم را تغییر دهید، تا زمانی که بتوانید به ارتودنتیست یا دندانپزشک مراجعه کنید، سر آن را با یک تکه موم ارتودنسی، یا یک گلوله کوچک پنبه، یا یک تکه گاز بپوشانید. هرگز سیم را نبرید، زیرا در نهایت ممکن است آن را ببلعید یا با تنفس وارد شش های شما شود.

 اورژانسی دندانپزشکی

اورژانسی دندانپزشکی

 

شل شدن براکت ها یا بندهای ارتودنسی

در صورت بروز این اتفاق، براکت شل شده خود را به طور موقت با یک تکه موم ارتودنسی پوشش دهید و آن را به دندان بچسبانید. هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر مشکل شل شدن بند ارتودنسی دارید، آن را نگه دارید و برای مراجعه به ارتودنتیست و چسباندن مجدد آن یا تعویض آن، به ارتودنتیست مراجعه کنید.

آبسه

آبسه ها عفونت هایی هستند که اطراف ریشه دندان ها یا در فضای بین دندان ها و لثه ها بوجود می آیند. آبسه ها شرایط جدی هستند که با عفونتی که اگر درمان نشود احتمالاً به دیگر قسمت های بدن پخش می شود، می توانند به بافت ها و اطراف دندان ها آسیب برسانند.

بواسطه شرایط جدی که برای سلامت دهان بروز می یابند و مشکلات عمومی که می توانند از آبسه ناشی شوند، در صورتی که متوجه یک تورم غده مانند روی لثه خود شدید که دردناک نیز هست، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. در این فاصله زمانی، برای تسکین درد و کشاندن چرک به سطح، سعی کنید چند مرتبه در طول روز، دهان خود را با محلول آب و نمک شستشو دهید.

آسیب به بافت نرم

آسیب به بافت نرم، که شامل زبان، گونه، لثه ها، و لب ها می شود، می تواند منجر به خونریزی شود. برای کنترل خونریزی، باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • دهان خود را با ترکیب آب و نمک شستشو دهید.
  • از یک تکه گاز استریل مرطوب یا چای کیسه ای استفاده کنید تا روی محل خونریزی فشار وارد کنید. آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی موضع قرار دهید.
  • در صورتی که خونریزی متوقف نشد، بلافاصله به دندانپزشک یا به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. به اعمال فشار با گاز استریل روی محل خونریزی ادامه دهید تا زمانی که بتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *