چرا وقتی دندان هایم را مسواک نمی زنم حالت تهوع دارم؟

احساس تهوع یا استفراق زمانی که دندان های خود را مسواک نمی زنید یک شکایت بسیار شایع است که اکثر افراد در مقطعی از زندگی خود آن را تجربه کرده اند. آن احساس ناخوشایند و مریضی که هنگام صبح با دندان های پوشیده از پلاک و بوی بد سوخت – مانند از خواب بیدار می شوید، بسیار آشنا است. اما وقتی از مسواک زدن خودداری می کنید واقعاً در دهان شما چه اتفاقی می افتد که باعث می شود حالت تهوع داشته باشید؟

عامل اصلی حالت تهوع هنگامی که بهداشت دهان نادیده گرفته می شود، تکثیر کنترل نشده باکتری ها در محیط گرم و مرطوب دهان شما است. باکتری ها به سرعت انباشته می شوند و به کلونی های بیوفیلم پلاکی تبدیل می شوند که اسیدهای تحریک کننده و مواد زائد بدبو را آزاد می کنند. این باکتری ها همچنین لثه ها را ملتهب می کنند و فرصت تخریب مینای دندان برای پوسیدگی ها ایجاد می شود.

ذرات غذای پوساننده که بین دندان ها گیر کرده اند، روی زبان را پوشانده اند و زیر دندان مصنوعی فاسد می شوند را اضافه کنید و دستوری برای آشفتگی تهوع آور دارید. برای درک بیشتر در مورد میکروبیولوژی، علل و پیامدهای احساس تهوع در صورت عدم مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان، به خواندن این مطلب ادامه دهید.

همه چیز درباره باکتری های دهان

قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم که چرا بهداشت نامناسب دهان برای شما حالت تهوع ایجاد می کند، درک آنچه در دهان شما می گذرد کمک کننده است.

انواع باکتری های دهان

دهان شما به طور طبیعی مملو از بیش از 700 نوع باکتری است که بیشتر آنها کاملاً بی ضرر هستند. گونه های خاصی حتی مفید هستند، و به حفظ تعادل و محافظت از دندان ها کمک می کنند.

چهار فیلا (گروه) عمده باکتری های دهان عبارتند از:

  • فیرمیکوت ها Firmicutes گونه های معمولی مانند استرپتوکوک و لاکتوباسیلوس به هضم کمک می کنند اما در مقادیر بالا می توانند مشکلاتی ایجاد کنند.
  • باکتری ایدت ها Bacteroidetes برای تجزیه کربوهیدرات ها مفید هستند، اما در صورت رشد بیش از حد با ژنژیویت ارتباط دارند.
  • اکتینوباکتری ها Actinobacteria برخی از گونه ها که در پلاک دندانی وجود دارند باعث ایجاد حفره می شوند.
  • پروتئوباکتری Proteobacteria در صورت زیاد بودن، با بیماری و عفونت های لثه همراه ارتباط دارند.

تشکیل بیوفیلم

بسیاری از باکتری های موجود در دهان شما در جوامع مشارکتی به نام بیوفیلم رشد می کنند. آنها با دفع یک ماده لزج چسب – مانند به سطح متخلخل دندان ها و لثه های شما می چسبند. با گذشت زمان، زنجیره ای از گونه های مختلف باکتری، بیوفیلم را مستعمره می کند.

این کلونی های باکتریایی متراکم به عنوان پلاک دندانی شناخته می شوند. پلاک از باکتری ها در برابر عوامل ضد میکروبی مانند بزاق و مسواک زدن محافظت می کند.

همه چیز درباره باکتری های دهان

همه چیز درباره باکتری های دهان

اثرات بر سلامت دهان و دندان

بیشتر باکتری های دهان، ترکیبات بی خطری هستند که به طور مسالمت آمیزی با بدن شما همزیستی می کنند. اما هنگامی که به دلیل بهداشت نامناسب دهان رشد آنها بیش از حد شود، می توانند سلامت دهان و دندان و سیستمیک شما را خراب کنند:

  • متابولیزه کردن قندها به اسید فرساینده مینا
  • ایجاد ژنژیویت و التهاب لثه
  • تولید مواد زائد کثیف مانند سولفید هیدروژن (بوی تخم مرغ فاسد)
  • منجر به بیماری پریودنتال و از دست دادن دندان می شود

اکنون که وضعیت باکتری های ساکن را درک کرده اید، بیایید بررسی کنیم که چرا بی توجهی به مسواک زدن باعث می شود آنها خارج از کنترل رشد کنند و شما را بیمار کنند.

علل تهوع هنگام مسواک نزدن دندان ها

چهار دلیل اصلی وجود دارند که چرا عدم رعایت بهداشت دهان می تواند منجر به این احساس تهوع وحشتناک شود:

رشد بیش از حد باکتری

وقتی دندان های خود را مسواک نمی زنید، باکتری های موجود به طور طبیعی به سرعت تکثیر می شوند تا تمام سطوح موجود در دهان شما را مستعمره کنند.

بدون مسواک زدن برای از بین بردن کلونی های بیوفیلم پلاک، آنها روی دندان ها، زبان، لثه ها و داخل گونه ها ایجاد می شوند. در غیاب اکسیژن در عمق لایه های پلاک، باکتری های بی هوازی رشد می کنند.

این افزایش قابل توجه بار باکتریایی داخل دهان، پاسخ ایمنی بدن شما را فعال می کند. سیتوکین ها و سایر واسطه های التهابی آزاد می شوند، بویژه هنگامی که گونه های بیماری زا تکثیر می شوند. وجود مقادیر بیش از حد باکتری و اجزاء دیواره سلولی مرتبط در دهان می تواند مستقیماً اعصاب و پوشش گلو و مری را تحریک کرده و احساس تهوع ایجاد کند.

باکتری های خاصی مانند پورفیروموناس ژنژیوالیس نیز اندوتوکسین هایی را آزاد می کنند که پس از ورود از را لثه به جریان خون می روند. این ترکیبات می توانند یک پاسخ ایمنی سیستمیک را آغاز کنند که شبیه حالت تهوع است.

افزایش اسیدها و سموم

گونه های مختلف باکتری های دهان، بویژه استرپتوکوک ها و لاکتوباسیل ها، قندهای قابل تخمیر را به مواد زائد اسیدی متابولیزه می کنند. شایع ترین اسیدها شامل اسیدهای لاکتیک، استیک و پروپیونیک هستند.

وقتی بقایای غذا و پلاک را با مسواک زدن پاک نکنید، این باکتری ها رشد کرده و تولید اسید خود را افزایش می دهند. افزایش اسیدیته موضعی ناشی از باکتری های راکد، بافت های دهان را که از قبل به التهاب حساس هستند، تحریک می کند.

بلعیدن آب باکتری اسیدی از دهان مسواک نزده شده می تواند مستقیماً معده شما را ناراحت کرده و باعث تهوع شود. سموم باکتریایی خاص مانند سولفید هیدروژن نیز دارای بوی نامطبوع گوگرد هستند که در هنگام استنشاق باعث ایجاد تهوع می شود.

تجمع مواد غذایی

بدون مسواک زدن روزانه، ذرات ریز مواد غذایی روی و بین دندان ها و همچنین اطراف ترمیم های دندانی مانند بریس ها، پروتزهای مصنوعی و روکش های دارای شکاف به دام می افتند.

این مواد زائد انباشته می شوند و شروع به تجزیه شدن می کنند و با کلونی های متراکم باکتری ها آلوده می شوند. هضم باکتریایی ذرات غذای گیر کرده، اسیدهای تحریک کننده و ترکیبات فرار را آزاد می کند.

با پوسیده و فاسد شدن ذرات مواد غذایی، بویژه گوشت و لبنیات، متابولیت های بدی مانند کاداورین، پوترسین و اسکاتول تولید می کنند. این مواد شیمیایی بوی بدی به غذای فاسد می دهند و هنگامی که در دهان آزاد و بلعیده می شوند حالت تهوع ایجاد می کنند.

التهاب لثه

مسواک زدن غیر مکرر منجر به التهاب لثه می شود، یک بیماری التهابی لثه که در نتیجه تجمع باکتری های پلاک ایجاد می شود. لثه های شما متورم و حساس می شوند و با ژنژیویت به راحتی خونریزی می کنند.

بافت ملتهب لثه دارای تعداد زیادی پایانه عصبی در معرض دید است که به تحریک شدن حساسیت بیشتری دارند. در طول این اعصاب، حتی تماس خفیف با باکتری ها، اسیدها و بقایای مواد غذایی باعث ارسال سیگنال های تهوع به مغز می شود.

خونریزی لثه های ملتهب همچنین برای باکتری ها و سموم آنها امکان ورود راحت تر به جریان خون شما را فراهم می کند، جایی که می توانند رفلکس گگ را آغاز کنند.

علاوه بر این، لثه های ملتهب دندان ها را محکم در آغوش نمی گیرند و شکاف های بیشتری برای انباشته شدن مواد غذایی راکد ایجاد می کنند.

علل تهوع هنگام مسواک نزدن دندان ها

علل تهوع هنگام مسواک نزدن دندان ها

پیامدهای احساس تهوع ناشی از مسواک نزدن

در صورتی که به دلیل عادات بد بهداشت دهان و دندان به طور مزمن احساس تهوع می کنید، در طول زمان ممکن است برخی از اثرات نامطلوب سلامتی ایجاد شوند:

  • التهاب سیستمیک – باکتری های دهان از طریق لثه های تحریک شده وارد خون می شوند و در سراسر بدن حرکت می کنند و به طور بالقوه تولید سیتوکین های التهابی را افزایش می دهند. افزایش سیگنال های التهابی شما را مستعد تهوع می کند و منجر به بروز اختلالاتی مانند بیماری قلبی، دیابت و زایمان زودرس شود.
  • کمبودهای تغذیه ای – هنگامی که تهوع ناشی از باکتری های دهانی را دارید، احتمالاً تمایلی به خوردن ندارید، که می تواند منجر به کاهش وزن، کمبود انرژی و کمبود ویتامین یا مواد معدنی شود.
  • فرسایش مینا – اسیدهای حاصل از پلاک های راکد باعث از بین رفتن مینای دندان و افزایش حساسیت، زردی و در نهایت ایجاد حفره و پوسیدگی می شوند.
  • تحلیل رفتن لثه – ژنژیویت می تواند بدتر شود و به پریودنتیت تبدیل شود، با تخریب لثه ها منجر به لق شدن دندان ها شود که ممکن است به کشیدن نیاز داشته باشند.
  • هالیتوزیس – ترکیبات فرار گوگردی که توسط برخی باکتری های دهان تولید می شوند، بوی بد دهان را ایجاد می کنند که می تواند پیامدها اجتماعی و حرفه ای داشته باشد.
  • کاهش خلق و خو – مطالعات نشان می دهند که سلامت ضعیف دهان و دندان با بروز بیشتر افسردگی مرتبط است. درد و حالت تهوع ناشی از عفونت های شدید دهان کیفیت کلی زندگی را کاهش می دهد.

چگونه با مسواک زدن صحیح از حالت تهوع جلوگیری کنیم؟

با انجام این اقدامات می توانید از این احساس ناخوشایند ناشی از سلامت ضعیف دهان جلوگیری کنید:

دندان ها را دو مرتبه در روز مسواک بزنید.

سعی کنید حداقل دو مرتبه در روز و هر مرتبه حدود دو دقیقه دندان های خود را مسواک بزنید. حتماً اول صبح و درست قبل از خواب مسواک بزنید تا هم دندان های شما در طول شب هنگام خواب تمیز باشند و هم اول صبح اسیدهای تولید شده توسط باکتری ها را از دهان خود پاک کنید.

از تکنیک مسواک زدن مناسب استفاده کنید.

مسواک خود را با زاویه 45 درجه به سمت لثه های خود نگه دارید. به آرامی از حرکات مالشی کوتاه و دایره ای برای تمیز کردن استفاده کنید. از شستشوی تهاجمی خودداری کنید. اطمینان حاصل کنید که به تمام سطوح – بیرونی، داخلی، سطوح جونده بالا و سمت زبان ضربه زده اید.

یک مرتبه در روز نخ دندان بکشید.

نخ دندان را به آرامی بین دندان ها بلغزانید تا بقایای مواد غذایی و پلاک هایی که فرچه مسواک شما به آن دسترسی ندارند را از بین ببرید. مواظب باشید که نخ دندان محکم فرو برده نشود و به بافت ظریف لثه آسیب وارد نکند.

زبان خود را تمیز کنید.

باکتری ها و بقایای مواد غذایی پوسیده اغلب روی زبان انباشته می شوند. با استفاده از زبان خراش یا سر مسواک که برای تمیز کردن زبان طراحی شده است، به آرامی از پشت زبان به جلو خراش دهید. این کار باکتری ها را از بین می برد و نفس را تازه می کند.

با آب بشویید.

بعد از غذا خوردن، آب را دور دهان خود بچرخانید تا تکه های باقی مانده غذا را بشویید. نوشیدن آب زیاد همچنین از خشکی دهان جلوگیری می کند که باعث رشد بیشتر باکتری ها می شود.

به دنبال علائم بیماری لثه باشید.

لثه های خود را از نظر قرمزی، تورم و خونریزی در آینه بررسی کنید. اگر لثه های شما ملتهب شده اند، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید، بنابراین پلاک ها و جرم های دندان را می توان به طور تخصصی قبل از آسیب رساندن برداشت.

چگونه با مسواک زدن صحیح از حالت تهوع جلوگیری کنیم؟

چگونه با مسواک زدن صحیح از حالت تهوع جلوگیری کنیم؟

مسواک خود را تعویض کنید.

فرچه مسواک به مرور زمان از بین می روند و اثر آن کمتر می شود. مسواک خود را هر سه ماه یکبار یا زمانی که فرچه آن فرسوده به نظر می رسد، تعویض کنید.

پاکسازی منظم دندان ها را انجام دهید.

حتی اگر به خوبی مسواک بزنید، مقداری پلاک و جرم همچنان به تدریج ایجاد می شود. هر 6 ماه یک مرتبه برای پاکسازی تخصصی به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا رسوبات سفت شده را از بین ببرید و اطمینان حاصل کنید که دهان شما تازه و تمیز می ماند.

در صورت مفید بودن از دهانشویه استفاده کنید.

یک دهانشویه ضد میکروب حاوی موادی مانند کلرید ستیل پیریدینیم، روغن های ضروری یا پراکسید هیدروژن می تواند بار باکتریایی دهان شما را پس از مسواک زدن کاهش دهد، که ممکن است به افراد خاصی که مستعد حالت تهوع هستند کمک کند.

گزینه های درمانی تخصصی

اگر تشکیل پلاک شدید، بیماری لثه یا پوسیدگی دندانی دارید که با حالت تهوع مداوم ارتباط دارد، ممکن است دندانپزشک موارد زیر را توصیه کند:

  • پاکسازی عمقی دندانی برای از بین بردن پلاک های سنگین و رسوبات سفت شده، از جمله زیر خط لثه
  • دهانشویه های ضد عفونی کننده تجویزی برای از بین بردن باکتری های عامل عفونت
  • آنتی بیوتیک ها برای رفع عفونت های پیشرفته لثه و کاهش التهاب
  • ترمیم های دندانی مانند پر کردگی و روکش برای ترمیم پوسیدگی که باعث رشد باکتری ها می شود
  • جراحی لثه و کشیدن دندان در صورتی که دندان ها و لثه ها قابل نجات نباشند.

برای موارد شدیدی که با درمان دندان حل نمی شوند، پزشکان ممکن است داروهای ضد تهوع مانند Zofran را برای تسکین علائم و در عین حال تلاش برای رفع علل ریشه ای عدم بهداشت دهان تجویز کنند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر موارد زیر را تجربه کردید باید فوراً به پزشک و یا دندانپزشک خود مراجعه کنید:

  • حالت تهوع شدید یا مداوم که با بهبود بهداشت دهان برطرف نمی شود.
  • مشکل در مسواک زدن یا غذا خوردن به دلیل تهوع و استفراغ زیاد.
  • بوی بد دهان یا طعم بدی که بیش از دو هفته طول بکشد.
  • درد دهان، زخم یا خونریزی که برطرف نمی شود.
  • لثه های قرمز، متورم و دردناک که با مسواک زدن خونریزی می کنند.
  • حالت تهوع همراه با تب، لرز، خستگی یا کاهش وزن غیرقابل توضیح.

در صورت داشتن هر گونه بیماری زمینه ای گوارشی مانند رفلاکس اسید، گاستریت یا زخم که می توانند در ایجاد حالت تهوع نیز نقش داشته باشند، حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

نتیجه گیری

احساس تهوع و استفراق زمانی که از خواب بیدار می شوید با دندان های مسواک نزده شده پوشانده شده با بیوفیلم پلاک بدبو بسیار شایع است اما قابل پیشگیری است. این پاسخ تهوع آور ناشی از رشد بیش از حد باکتری های دهان، آزاد شدن اجزاء دیواره سلولی و اسیدهای متابولیک و محصولات جانبی، رسوب و تجزیه ذرات غذا و التهاب لثه است.

در صورتی که به دلیل بهداشت نامناسب دهان، اجازه داده شود باکتری ها به صورت کنترل نشده تکثیر شوند، می تواند پیامدهایی مانند بوی بد دهان گرفته تا التهاب سیستمیک و از دست دادن دندان داشته باشد. تمرین صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، تمیز کردن منظم دندان ها، هیدراته ماندن و تعویض مرتب مسواک می تواند به حفظ شادابی و تمیزی دهان و جلوگیری از حالت تهوع کمک کند. به چیزهایی که بدن شما به شما می گویند توجه کنید و از آن احساس بی قراری به عنوان انگیزه ای برای مراقبت از دندان های ارزشمند خود استفاده کنید.

پرسش های پر تکرار

چرا وقتی دندان هایم را مسواک نمی زنم اما نه همیشه، حالت تهوع دارم؟

بسته به اینکه از آخرین مسواک زدن شما چقدر باکتری و بقایای مواد غذایی انباشته شده است، ممکن است هر بار که از مسواک زدن خودداری می کنید حالت تهوع نداشته باشید. احساس تهوع بعد از چند روز مسواک نزدن بدتر می شود که باعث رشد بیش از حد باکتری ها و ایجاد پلاک می شود.

چرا بعد از خوب مسواک زدن، احساس تهوع من از بین می رود؟

مسواک زدن کامل به حذف فیزیکی باکتری های مزاحم، ذرات مواد غذایی و پلاک هایی کمک می کند که باعث پاسخ تهوع می شوند. بار کلی باکتری را داخل دهان کاهش می دهد، از شر ترکیبات اسیدی و فاسد خلاص می شود و جریان بزاق را برای عادی سازی محیط دهان تحریک می کند. این توضیح می دهد که چرا حالت تهوع پس از یک مسواک زدن خوب از بین می رود.

آیا برخی افراد هنگام مسواک زدن بیشتر مستعد حالت تهوع هستند؟

بله، برخی افراد زمانی که به طور منظم مسواک نمی زنند، بیشتر مستعد تجربه حالت تهوع هنگام مسواک زدن هستند. افرادی که دارای رفلاکس گگ حساس، بیماری مزمن لثه، ابزارهای دهانی مانند دندان مصنوعی یا بریس و کاهش عملکرد بزاق هستند، به احتمال زیاد در صورت عدم رعایت بهداشت دهان، حالت تهوع را تجربه می کنند.

آیا حالت تهوع ناشی از مسواک نزدن باعث بوی بد دهان می شود؟

بوی بد دهان و حالت تهوع معمولاً زمانی وجود دارند که فردی دندان های خود را به درستی مسواک نزده باشد. ترکیبات گوگردی فرار ساطع شده از باکتری های بی هوازی که روی زبان زندگی می کنند منبع اصلی هالیتوزیس هستند. مسواک زدن زبان به از بین بردن این باکتری های بدبو و کاهش حالت تهوع و بوی بد دهان کمک می کند.

اگر وقتی مسواک نمی زنم حالت تهوع دارم باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر حالت تهوع شدید است، و حتی پس از از سرگیری بهداشت دهان و دندان ادامه می یابد، باعث استفراغ می شود یا در کنار سایر علائم نگران کننده مانند درد یا زخم دهان رخ می دهد، باید به پزشک یا دندانپزشک خود مراجعه کنید. آنها می توانند به تعیین اینکه آیا عفونت زمینه ای دندان، بیماری گسترده لثه، رفلاکس اسید یا سایر مشکلات پزشکی نقش دارند یا خیر کمک کنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *